Forside Hvem er jeg. Trædrejning Værkstedet Galleri Salg Undervisning Links Sidste nyt Hatte Kursusterminer

 

Træ til drejning

Der er mange måder at skaffe sig træ til drejning på, den enkleste er køb af færdigtørret træ i specialbutikker eller eventuel afskæringer fra savværker, der leverer træ til f.eks. møbelindustrien. Det meste af det træ jeg anvender kommer dog fra hele træer eller stammer. I visse tilfælde betales der for det i andre ikke. Jeg vil helst anvende danske løvtræarter.
Motorsaven er en vigtig del af mit arbejdsredskab når hele stammer skal ende på drejebænken.


Med motorsaven tilpasses den udsavede træklods, så den kan monteres på drejebænken.
Den færdig udsavede klods monteret på drejebænken, og klar til at blive grov drejet.

Her er en række fordrejede skåle, der er lagt til tørring i en forhenværende svinestald. Normalt fordrejer jeg skålene i vinterhalvåret eller sidst på vinteren. Det kan dog også med godt resultat lade sig gøre om sommeren. Tørringen foregår meget langsom, og normalt over ca. et halv år. 
Efter for tørringen bliver skålene eller andre fordrejede emner færdigtørret i mit værksted. Her er temperaturen 16 til 18 grader.En anden måde at skaffe træ på, er ved køb af hele kævler i skoven, og leje et mobilt savværk til opskæringen. Det kræver plads og maskiner til at kunne håndtere disse. Her er en askekævle lagt på saven. Den bliver skåret op i 8 cm tykke planker, der bliver lagt til tørring i en tidligere grisestald.
En del af plankerne bliver også skåret op i kantstykker á 8 x 8 cm. Disse kantstykker er velegnet til mange emner i forbindelse med langs drejning. På billedet skæres der en bøgeplanke op til disse kantstykker.
Træ er ikke bare træ. Der findes mange strukturer i træ, som gør det særdeles attraktivt at dreje i. Mange af disse strukturer kan ses på overfladen. På billedet er vist overfladen uden bark af rodenden af en ahorn. Ved op savningen kommer der nogle dejlige vimmer strukturer frem.

Vimmer i frisk kløvet ahorn.

Dannelsen af "vimmer" kommer i sær der hvor der er ekstra pres på træet som f.eks. det nederste på stammen eller, hvor grenene går ud fra træet. Prøv at se efter næste gang du er i skoven.

Per Sepstrup - Hedegårdvej 66 - 7323 Give - Tlf. 2393 8774 - Email: sepstrup@mail.dk